Event Education Symposium

How teaching and learning are changing: Event Education Symposium discussed consequences of the pandemic

Event teachers from all over Germany, the Netherlands and Scotland met on June, 11th as part of the 2nd Event Education Symposium of the Hannover University of Applied Sciences and Arts at the invitation of the Event Management degree programme. How do event degree programs deal with learning and teaching in the pandemic? What strategies have they developed, which tools and methods have they used? What worked out well, what didn't? And how do the students rate these experiments? What experiences have they gained in recent months?

The digital event, which took place as a Zoom conference, gave a profound and very differentiated overview. In addition to contributions related to concrete teaching and learning, the symposium also presented event-related Master's degree programs from Germany, Scotland and the Netherlands. The participants were invited to parallel breakout sessions. Longer breaks with yoga, saxophone and a variety of network offers structured the program. Prof. Dr. Kim Werner opened the event with a keynote speech on the international perspectives on teaching and learning in the pandemic. She reported from a research project. Among the high-ranking speakers were Prof. Stefan Luppold, Prof. Dr. Hermann-Josef Kiel, Prof. Dr. Dirk Hagen, Prof. Dr. Lothar Winnen, Prof. Thomas Sakschewski, Prof. Dr. Martin Robertson, Guido  Aerts, David Jarman, Prof. Dr. Torsten  Busacker, Prof. Dr. Tobias Ehlen, Prof. Dr. Thomas Bauer, Dr. Siegfried Mattern, Doreen Biskup, Georg Lichtenegger, Prof. Dr. Isabelle Thilo and Prof. Dr. Gernot Gehrke. In addition, students from different universities supported the lecturers.

In addition to these contributions and presentations from the point of view of the lecturers, the student project team produced two video recordings for the Event Education Symposium, which summarized the opinions and moods of the students. Here, the tense and challenging situation of the students in the pandemic became particularly clear once again.

With a focus on Scotland and the participation of Prof. Dr. Martin Robertson and David Jarman from Napier University Edinburgh, the symposium was also a platform for establishing and shaping the partnership between the universities of Hanover and Edinburgh in the field of event management. As a funded project entitled Eventful  Cities,  Eventful  Universities (ECEU), it is part of the Scotland initiative of the Lower Saxony Ministry of Science and Culture.

Prof. Dr. Isabelle Thilo and Prof. Dr. Gernot Gehrke, who both teach in the Event Management course at Hannover University of Applied Sciences, are responsible for the Event Education Symposium project as inviters and those responsible. A practical project by students of the 4th semester under the direction of the lecturer Sara Pamina Bartsch organized the event and produced it as a Zoom conference.

SAVE THE DATE! Call for paper / Call for participation Event Education Symposium: Mastering Event Education – Mastering Events 11 June 2021 – Digital Conference

Liebe Event-Lehrende und -Lernende,
seit mehr als einem Jahr befassen sich Event-Studiengänge an Hochschulen und Universitäten mit der pandemiebedingten Umstellung der Lehre in Online-basierte Formate. Für uns alle gab es dabei eine Reihe von Herausforderungen und Schwierigkeiten zu meistern wie z. B. die Frage nach den besten technischen Tools, der inhaltlichen und didaktischen Umgestaltung der Lehre sowie die Aufrechterhaltung von Motivation von Lehrenden und Studierenden.

Diese und andere Fragen wollen wir im Rahmen des 2. Event Education Symposiums beleuchten, welches wir in diesem Jahr digital durchführen wollen. Unter dem Motto „Mastering Event Education“ wollen wir gemeinsam mit Lehrenden und Studierenden diskutieren, wie sie die Krise gemeistert haben und mit welchen Ausblick wir auf das kommende Wintersemester schauen. Lassen Sie uns an Ihren guten wie schlechten Erfahrungen teilhaben und schlagen Sie uns ihre Themen und Ideen vor!

Über einen festen Programmpunkt freuen wir uns schon jetzt: Prof. Dr. Kim Werner, Hochschule Osnabrück, wird zum Lehren und Lernen in der Pandemie die ersten Ergebnisse eines internationalen Forschungsprojekts präsentieren!

Ein zweiter Schwerpunkt unseres Symposiums soll auf Masterstudiengängen im Veranstaltungsbereich („Mastering Events“) liegen. Derzeit entscheiden sich viele, die in der Veranstaltungswirtschaft tätig sind oder auf die Branche bezogen in Bachelorprogrammen studieren, ihre Qualifikationen auf Masterangebote zu vertiefen. An der Hochschule Hannover systematisieren wir im Rahmen eines Projekts Masterangebote im Bereich Event Education in Deutschland und Europa. Prof. Dr. Isabelle Thilo und Prof. Dr. Gernot Gehrke werden über die ersten Ergebnisse berichten.

Im Rahmen der Konferenz wollen wir außerdem verschiedene Master-Angebote aus dem Veranstaltungsbereich durch Sie vorstellen lassen. Berichten Sie uns von Ihren Programmen und den Schwerpunkten, die Sie in diesen Studiengängen setzen! Wir hoffen, wir haben Ihr Interesse an Austausch und gemeinsamer Diskussion geweckt.

Melden Sie sich unter der E-Mail-Adresse ees(at)hs-hannover.de bei uns, wenn Sie einen eigenen Beitrag zu Ihrem Lehren und Lernen in der Pandemie haben, Ihren Masterstudiengang vorstellen oder einfach nur teilnehmen wollen.

Wir freuen uns auf Ihre Rückmeldung!

Mit freundlichen Grüßen Praxisprojekt-Team „Event Education Symposium“